fbpx
+30 6937 363 890    

Σεμινάριο Iyengar Γιόγκα για Γυναίκες με την Ευγενία

 

eugenia sivitou yoga on crete

 

Στο σεμινάριο αυτό στο YogaOnCrete θα εξερευνήσουμε μαζί τη χαρά που γεννιέται όταν αφουγκραζόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σώματος, νου και πνεύματός μας ως γυναίκες, μέσα από την Iyengar γιόγκα, το διαλογισμό, την ελεύθερη, δημιουργική κίνηση, κ τις συναντήσεις μας σε κύκλο γυναικών. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία για βόλτες κ ίσως ήδη μπάνιο στα τυρκουάζ νερά κάποιας από τις ήσυχες παραλίες της περιοχής μας, απολαυστικά θρεπτικά, υγειινά γεύματα, εκδρομές, κ τη γνωριμία με μια ζεστή και φιλόξενη ομάδα!.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευγενία θα μοιραστεί στο σεμινάριο αυτό τη δική της εμπειρία για το πως η γιόγκα την έχει υποστηρίξει ως γυναίκα, στην προσωπική της ανάπτυξη προς μια ζωή με περισσότερη χαρά, ισορροπία, πληρότητα κ αρμονία, κ στην καλλιέργεια μιας στάσης συμφιλίωσης κ τρυφερής οικειότητας με τον εαυτό. Επιθυμία της είναι να εμπνεύσει την αυτοπεποίθηση σε κάθε γυναίκα να εμπιστεύεται τη σοφία του σώματος, να μάθει να αφουγκράζεται τους ρυθμούς κ τα μηνύματά του, ιδίως την κυκλική ορμονική (ή, αν η γυναίκα έχει περάσει την εμμηνόπαυση, εναρμονισμένη με τη σελήνη) φύση, να οξύνει την διαίσθηση, κ έτσι να προσαρμόζει την πρακτική στις ανάγκες της ανά πάσα στιγμή. Έτσι η προσέγγιση στη γιόγκα μπορεί να είναι παιγνιώδης κ δημιουργική, χρησιμοποιώντας παραλλαγές κ εναλλακτικές, ώστε η πρακτική να σου ταιριάζει κ ωφελεί τα μέγιστα, ανάλογα με το πως φτάνεις στο χαλάκι της γιόγκα.

Μέσα από τεχνικές επίγνωσης σώματος, αναπνοής κ νου, χαλάρωση, ελέυθερη κίνηση/χορό, κ μοίρασμα εμπειριών σε ασφαλές πλαίσιο, αλλά κ αναφορές στο πως η φιλοσοφία της γιόγκα απαντά σε ανησυχίες μας ως γυναίκες, μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε κ εμπιστευόμαστε τη σοφία του σώματος, κ μεταφέρουμε τη λυτρωτική εμπειρία του να νιώθουμε ασφαλείς σε έναν κύκλο από γυναίκες στη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό. Επιπρόσθετα, θα παρουσιάσουμε ειδικές πρακτικές της γιόγκα που μπορούν να βοηθήσουν συγκεκριμένες περιοδους της ζωής της γυναίκας (εμμηνόρροια, εμμηνόπαυση) και θα συζητήσουμε θέματα που συχνά απασχολούν ιδιαίτερα τις γυναίκες, ανάλογα με τους προβληματισμούς βεβαίως της συγκεκριμένης ομάδας (εικόνα του σώματος, σχέση με τη διατροφή, αυτοεκτίμηση και αγάπη προς τον εαυτό, επικριτικότητα προς τον εαυτό και ευαισθησία στην κριτική, όρια κ "όχι", δικαίωμα στην απόλαυση). Στόχος του σεμιναρίου είναι να υποστηρίξει την κάθε γυναίκα να συνδεθεί με τη δύναμη, την εμπιστοσύνη και την ευδαιμονία που κρύβονται μέσα της, κ να επιτρέψει στις διάφορες πτυχές της γυναικείας της φύσης να έρθουν στο φως κ να ανθίσουν. Έτσι, πλήρης κ αυθεντική, θα μπορεί να απολαύσει ακόμα περισσότερο το δώρο αυτής της ζωής που της έχει δοθεί!

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στη γιόγκα για τη συμμετοχή στο σεμινάριο.

Ειδική έκπτωση

30€ στις αναγραφόμενες τιμές
για κρατήσεις 2 μήνες πριν το σεμινάριο

book now yoga on crete

 

book now yoga on crete

 • Highlights των διακοπών

  • Καθημερινός πρωινός διαλογισμός
  • Μαθήματα Iyengar γιόγκα δυό φορές τη μέρα
  • Δυο απογευματινοί Κύκλοι Γυναικών
  • Επαγγελματίας και πεπειραμένη δασκάλα
  • Διαμονή 5 νύχτες σε παραδοσιακό ξενώνα κοντά στην παραλία 
  • 5 πρωινά γεύματα και 4 δείπνα
  • Μεταφορά με θαλάσσιο ταξί στην καταπληκτική παραλία Γλυκά Νερά
  • Παρέχονται σεντόνια και πετσέτες
 • Πρόγραμμα Σεμιναρίου

  Το σεμινάριο ξεκινά με εισαγωγικό κύκλο γυναικών κ χαλαρωτικό μάθημα γιόγκα στις 5 μμ. τη Μεγάλη Πέμπτη (29/4), και ακολουθεί σπιτικό, χορτοφαγικό δείπνο. Οι επόμενες μέρες ξεκινούν στις 8.30 πμ. με δίωρο μάθημα Iyengar γιόγκα (ενίοτε με στοιχεία Χάθα γιόγκα με ροή), που κλείνει με βαθειά χαλάρωση κ 15-20 λεπτά διαλογισμό (κάποια μέρα μπορεί να ξεκινήσουμε νωρίτερα για διαλογισμό με την ανατολή του ηλίου στην παραλία!). Μετά το πρωινό γεύμα οι συμμετέχουσες μπορούν να χαλαρώσουν, να κάνουν βόλτα στο χωριό ή σε κάποια παραλία, να κάνουν μασάζ, ή να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή ίσως κάνοντας πεζοπορία σε ένα από τα καταπληκτικά φαράγγια (π.χ. Ίμπρου) ή, παραλιακά, μεταξύ Σφακίων κ Λουτρού. Το απόγευμα στις 5.30 μμ. θα έχουμε το δεύτερο μάθημα, που θα περιλαμβάνει κυρίως χαλαρωτικές (restorative) πρακτικές κ τεχνικές αναπνοής (pranayama), ενώ δύο από τα απογεύματα η μια ώρα του μαθήματος θα είναι γιόγκα κ η δεύτερη κύκλος γυναικών. Το πρόγραμμα της μέρας κλείνει με το δείπνο.
  Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου το μάθημα θα ξεκινήσει στις 10.30 πμ., ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα πάμε σαν ομάδα έξω για εορταστικό μεσημεριανό γεύμα (με παραδοσιακές αλλά κ χορτοφαγικές επιλογές), κ το απόγευμα θα είναι ελέυθερο. Τη Δευτέρα του Πάσχα δεν θα έχουμε βραδινό φαγητό στο σπίτι, και σαν ομάδα πηγαίνουμε σε κάποιο εστιατόριο του χωριού (τα γεύματα εκτός σπιτιού δεν περιλαμβάνονται στο κόστος του σεμιναρίου - συνήθως δεν ξεπερνούν τα €15, μαζί με ποτό). Μια από τις μέρες (Μ. Παρασκευή ή Δευτέρα του Πάσχα ανάλογα με τον καιρό), θα έχουμε εκδρομή με καραβάκι στην πανέμορφη παραλία Γλυκά Νερά μετξύ πρωινού κ απογευματινού μαθήματος! Ατομικές εκδρομές (π.χ., πεζοπορίες, εκδρομές με βάρκα ή καράβι) μπορούν να κανονιστούν (με επιπλέον χρέωση για μεταφορικά, όπου απαιτείται αυτοκίνητο ή βάρκα/καράβι). Την τελευταία μέρα, Τρίτη του Πάσχα, η αναχώρηση είναι μετά το μάθημα κ το πρωινό.
  Ο αριθμός των συμμετεχουσών περιορίζεται στις 10, για να διατηρείται η αίσθηση της μικρής και φιλόξενης ομάδας, που είναι ιδιαίτερα σημαντική στο συγκεκριμένο σεμινάριο.

  Iyengar γιόγκα για γυναίκες
  Στόχος του σεμιναρίου είναι δώσει τα εφόδια κ τη δύναμη στην κάθε συμμετέχουσα να συνδεθεί με τη δική της αλήθεια κ τις θηλυκές της πτυχές, κ να αποτινάξει τα εμπόδια (σε σώμα, νου, συναίσθημα) που την κρατούν πίσω από το να ζήσει μια ζωή με πληρότητά, αυθεντικότητα, άνοιγμα ψυχής, δημιουργικότητα, απόλαυση. Η γιόγκα κ ο διαλογισμός θα εστιάζουν λοιπόν στο να αναζωογονήσουν κ να γειώσουν το σώμα, να χαλαρώσουν κ να διευρύνουν το νου, κ να δημιουργήσουν μια αίσθηση ευρυχωρίας, γαλήνης κ ισορροπίας, που θα είναι οι βάσεις για το εσωτερικό αυτό ταξίδι.
  Η γιόγκα ως σύστημα καλλιεργεί κ εμβαθύνει με πολύ όμορφο τρόπο την επίγνωση σώματος κ νου, κ αναπτύσσει έτσι την ικανότητα να απαντάει κανείς επιδέξια στις προκλήσεις της ζωής. 
  Πώς οι πρακτικές αυτές μπορούν να γίνουν σύμμαχοι της γυναίκας κ να τη συνοδεύουν στις φωτεινές αλλά κ πιο νεφελώδεις μέρες, στους κύκλους των εσωτερικών αλλά κ εξωτερικών εποχών;
  Πώς μπορούμε να έρθουμε στην πρακτική χωρίς όλα τα πρέπει κ τις φωνές που έχουμε ενδοβάλλει από την κοινωνία κ λέμε επίσης στον εαυτό μας, φωνές που είναι σύνηθες να επηρεάζουν κ να καταβάλλουν ιδίως τις γυναίκες, κ να χρησιμοποιήσουμε έτσι τη γιόγκα ως εργαλείο απελευθέρωσης όπως κ είναι;
  Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την πρακτική όντας βαθειά συνδεδεμένες με ό,τι είναι παρόν, συντονισμένες με τη διαίσθηση κ τα μηνύματα που συνεχώς δίνει το σώμα, ανοιχτές κ δεκτικές, ή αποφασιστικές κ δυναμικές, ανάλογα με το τι χρειάζεται;
  Πώς να είμαστε σε βαθειά επαφή με τη χαρά κ την εσωτερική ροή του σώματος, αντί να ακολουθούμε απλά οδηγίες;
  Τα μαθήματα θα έχουν τη βάση τους στην Iyengar γιόγκα, με κάποια στοιχεία Hatha Flow κ ελεύθερης κίνησης. Η έμφαση είναι στην ακρίβεια, την ευθυγράμμιση, κ μια βαθειά σύνδεση με το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα ανά πάσα στιγμή, τις βάσεις δηλαδή μιας ασφαλούς πρακτικής. Θα εξερευνήσουμε μια βασική σειρά άσανα (στάσεων), στις οποίες συνήθως μένουμε για μερικές αναπνοές ή λεπτά, για να μπορεί να παρατηρήσει η ασκούμενη το σώμα, το νου, κ τις απαραίτητες δράσεις ώστε η άσανα να έχει ισορροπία, ευρυχωρία, κ άνεση. Οι άσανα θα παρουσιαστούν κ αναλυθούν επίσης με τρόπο ώστε να μπορεί η ασκούμενη να τις εξασκήσει κ μόνη της μετά το σεμινάριο. Τα μαθήματα θα συμπεριλαμβάνουν επίσης κάποιες vinyasa, συγχρονισμούς δηλαδή αναπνοής κ κίνησης, που επιτρέπουν να γίνεται η άσκηση με την ελάχιστη απαιτούμενη προσπάθεια, άκοπα κ με ευκολία.
  Η εξάσκηση των ποδιών κυρίως στις όρθιες στάσεις είναι σημαντική για τις γυναίκες για να μας γειώσει κ συνδέσει με τη μητέρα γη, αλλά κ για τη δημιουργία της βάσης ενός τονικού πυελικού εδάφους, που είναι σημαντική προϋπόθεση για να ξεδιπλωθεί κ επιμηκυνθεί η σπονδυλική στήλη. Συμβολικά αυτό το ξεδίπλωμα κ η επιμήκυνση υποστηρίζουν με βιωμένο, ενσώματο τρόπο ένα αντίστοιχο ξεδίπλωμα/άνθισμα, ώστε να “καταλάβουμε όλο το χώρο που μας αρμόζει” κ σε άλλους τομείς της ζωής (σχέσεις, δημιουργικότητα, εργασία, σκοπός της ζωής). Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της πρακτικής για γυναίκες είναι το υπέροχο δυναμικό της κοιλιάς (εστίας της μήτρας κ κατ’επέκταση της ζωτικής κ δημιουργικής μας ενέργειας είτε είμαστε μητέρες είτε όχι), όπου συναντώνται κ μπορούν να εξισορροπηθούν οι δυνάμεις γης κ ουρανού.
  Κάθε μάθημα θα κλείνει με βαθειά χαλάρωση κ διαλογισμό, ώστε να συνδεθούμε με την εσωτερική μας πηγή ησυχίας, συμπόνοιας κ ευγνωμοσύνης.
  Η κόρη του B. K. S. Iyengar, του ιδρυτή της Iyengar γιόγκα, Geeta Iyengar, διερεύνησε σε βάθος πως η πρακτική της γιόγκα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των γυναικών, κ η ανεκτίμητη συμβολή της, όπως κ η εργασία άλλων μεγάλων yogini (Angela Farmer, Donna Farhi, κ Bobby Clennel) αποτελούν τη βάση αυτής της προσέγγισης.
  Κύκλος Γυναικών (Women's Circle)
  Στους δύο απογευματινούς κύκλους γυναικών, το εσωτερικό μας ταξίδι γι’αυτό το 5ήμερο θα έχει την υποστήριξη αυθεντικής, ελεύθερης κίνησης/χορού, ώστε να φέρουμε στην επιφάνεια κ να ξαναθυμηθούμε το υπέροχο μυστήριο της θηλυκής φύσης, να νιώσουμε πιο συνδεδεμένες κ ευθυγραμμισμένες με τις αξίες κ ανάγκες μας, να εκφράσουμε πλήρως τη δική μας εσωτερική αλήθεια, τη φυσική, αυθόρμητη ενέργεια, δόνηση, διαίσθηση κ ζωτικότητα. Μέσα από την κίνηση τα συναισθήματα διακινούνται, αποκτούμε επίγνωση αυτών κ τα αναγνωρίζουμε ως (παροδικά) δικά μας, κ μαθαίνουμε πως να εκτονώνουμε ή αγκαλιάζουμε την έντασή τους, σημαντικά βήματα στην εσωτερική απελευθέρωση. Χωρίς επίκριση ή απάντηση, χωρίς προσδοκία ή ενοχή, χωρίς παρελθόν ή μέλλον, ο κύκλος δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο όπου βαθειές εντάσεις κ περιορισμοί που μπλοκάρουν την ελευθερία κ τη ζωτικότητά μας μπορούν να εκφραστούν κ ξεπεραστούν.
  Συγχρόνως, μέσα από το μοίρασμα σκέψεων, συναισθημάτων κ εμπειριών, θα έχουμε την εμπειρία της αποδοχής, αναγνώρισης, “αγκαλιάσματος” (being held), όπως ακριβώς είμαστε, δημιουργώντας έτσι χώρο για τις φυσικές μας, σύμφωνα με τη γιόγκα, καταστάσεις του είναι, δηλαδή τη χαρά, αγάπη, έμπνευση να αφυπνιστούν κ βιωθούν.

 • Δασκάλα

  Ευγενία Σιβίτου
  eugenia sivitou warrior 3 2020Η Ευγενία σπούδασε Ψυχολογία στην Αθήνα, και συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία του Αθλητισμού και της Άσκησης. Έπειτα, ενώ σπούδαζε σύγχρονο χορό στη Σκωτία, γνώρισε τη γιόγκα και άρχισε να ασκείται συστηματικά σ'αυτή. Ολοκλήρωσε εκπαίδευση στο κλασικό σύστημα χάθα γιόγκα Σιβανάντα το 2005 και το 2012 έλαβε την πιστοποίηση διδασκαλίας Iyengar (Αγένγκαρ) γιόγκα.
  Σήμερα ζει μεταξύ Σφακίων κ Ρόδου. Συνεχίζει να εμπλουτίζει τις θεωρητικές και εμπειρικές τις γνώσεις για την τέχνη κ επιστήμη της γιόγκα μέσα από σεμινάρια, με δασκάλους όπως ο Κωνσταντίνος Γιαννετάκης, η Donna Farhi, η Martine Le Chenic, η Angela Farmer κ η Bobby Clennel.
  Το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στην εναρμόνιση της πρακτικής της γιόγκα με τον ορμονικό κύκλο κ τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, καθώς κ πως η πρακτική μπορεί να συνοδεύσει θαυμάσια περιόδους κλειδιά στη ζωή μιας γυναίκας: έμμηνο ρύση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση. Στα μαθήματά της επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον, μες στο οποίο μπορεί ο κάθε μαθητής να αναπτύξει σώμα, νου και πνεύμα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή ανατομική ευθυγράμμιση και την αναπνοή, ως πολύτιμα εργαλεία άσκησης της συγκέντρωσης και όξυνσης της επίγνωσης. Παράλληλα, ενσωματώνει στη διδασκαλία της στοιχεία από το διαλογισμό Βιπάσσανα.

 • Τιμές 

      (ανά άτομο) 
  Έκπτωση €50 για κρατήσεις μέχρι 29 Μαρτίου!
   • €400 σε μικρό δίκλινο δωμάτιο με χρήση του κοινόχρηστου μπάνιου.
   • €460 τρίκλινο με μπάνιο ή μονόκλινο με χρήση του κοινόχρηστου μπάνιου.
   • €500 δίκλινο με μπάνιο.
   • €630 μονόκλινο με μπάνιο (περιορισμένη διαθεσιμότητα)
   • €340 μη-συμμετέχων στα μαθήματα σύντροφος (με διαμονή σε δίκλινο)
   • €390 με ανταλλαγή εργασίας (work exchange – μόνο μια θέση ανά σεμινάριο): βοήθεια με ελαφρές δουλειές του σπιτιού (π.χ. πλύσιμο πιάτων, σκούπισμα της αυλής) για περίπου 2-3 ώρες την ημέρα, χωρίς να παρεμποδίζεται η παρακολούθηση των μαθημάτων. Η διαμονή είναι σε τρίκλινο δωμάτιο και τα 2 γεύματα κανονικά την ημέρα (εκτός των δύο δείπνων εκτός του σπιτιού ανά εβδομάδα).

 

book now yoga on crete

facebook googleplus  twitter  linkedin  tripadvisor  YouTube